Sestanek z društvi v občini

Sestanek z društvi v občini

Župan Občine Šalovci Iztok Fartek se je srečal s predsedniki društev v občini. Ker smo še vedno v primežu koronavirusa, so društva bistveno okrnila delovanje. Kot je na srečanju povedal župan, upa, in si želi, da se bo epidemiološko stanje že v tem letu izboljšalo v tolikšni meri, da bo znova lahko zaživelo družabno življenje, s tem pa tudi načrtovane in tradicionalne aktivnosti društev. Na srečanju je tekla beseda o nastalem položaju in možnostih društvenih dejavnosti. Občina je v okviru javnih razpisov za delovanje društev lani zaradi epidemije nekoliko zmanjšala sofinancerska sredstva, letos pa bo za delovanje društev po besedah župana namenjenih več sredstev. Društva bodo lahko svoje idejne predloge podala tudi v okviru participativnega proračuna, ki ga uvaja občina.

Župan Fartek je prisotne seznanil tudi z aktualnimi naložbami v občini, kot sta izgradnja poslovno-ekonomske cone in rekonstrukcija državne ceste v Šalovcih ter drugimi projekti na področju turizma, športa in kulture, kot so izgradnja centra Volčin v Šalovcih, dopolnitev infrastrukture pri TNC Peterloug v Markovcih in drugimi. Občina načrtuje za potrebe društvenega delovanja tudi nakup manjšega šotora za prireditve, v letu 2020 pa so že dokupili komplete miz in klopi za prireditve.

Župan je društva tudi pozval, da sodelujejo z drugimi društvi v občini pri pripravi koledarja prireditev z namenom, da se te ne bi podvajale ali da ne bi bilo hkrati več dogodkov v občini. Pri tem bo vez med društvi tudi Zavod za turizem, šport in kulturo Šalovci. Direktorica Mihaela Kalamar je društvom predstavila, za kaj vse se lahko obrnejo po pomoč na zavod. Največ možnosti je pri pripravi dogodkov in promociji, ki jo bo za društva opravljal zavod.

Predsedniki društev so bili seznanjeni tudi, da bo letos v spomladanskem času v občini potekala čistilna akcija, naloga društev pa bo, da nagovorijo svoje člane, da se akcije udeležijo. Na srečanju so se dogovorili še, da se bodo predsedniki društev pogosteje srečevali z namenom, da vzpostavijo več sodelovanja in da podajo ideje za razvoj na področju turizma, športa in kulture.