Markovci

Markovci so razloženo naselje v zgornjem delu idilične, nekoliko širše doline potoka Velike Krke. V širokem ravninskem dnu prevladujejo travniki, na nekoliko višjih predelih (Črnkin breg) pa so večje njivske površine. Meliorirana dolina ob Veliki Krki tam omogoča večji pridelek.

Tako kot Čepinci so tudi Markovci prvič omenjeni v listini, ki popisuje kraje zemljišča Dobra (1387), in sicer kot Kereka Inferior, pozneje pa kot Marcholch (1395), Markolch (1419) in Markowcz (1472). Kraj je dobil šolo leta 1872, sedanje šolsko poslopje pa je bilo zgrajeno leta 1944.

V vaškem domu so v 50. letih destilirali borove iglice za proizvodnjo eteričnega olj, vendar so destilacijo opustili.

Vaška umetnostnozgodovinska zanimivost je cerkev Marijinega obiskanja. Ta cerkev je stala verjetno že v srednjem veku, kar zgodovinarji dokazujejo z omembo stenskega tabernaklja v vizitacijskih zapisih. O njenem nastanku kroži anekdota, ki pravi, da so cerkev naprej hoteli sezidati v Čepincih, vendar je neznana deklica z vozom ponoči odpeljala k potoku v Markovce. Ko so jo pazniki spraševali o njenem početju, jim je nenadoma izginila izpred oči. Po tem dogodku so tamkajšnji verniki sklepali, da je to bila sama blažena devica Marija. Zato so cerkev zgradili na tistem mestu in ji jo tudi posvetili. Cerkev so kasneje Turki požgali, vendar je bila v celoti obnovljena leta 1753, sedanjo podobo pa je dobila konec 19. stoletja, a jo vsake toliko časa obnavljajo.

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

31
Avg
2024

Košček sreče

Objavljeno: 30 Maj 2024

Dan judovske kulture, na katerem bo letos osrednji gost fotograf Stojan Kerbler. …