KUD Budinci

Kulturno umetniško društvo Budinci  je bilo ustanovljeno leta 1987. Letos praznujemo 25 let delovanja. V društvo je vključeno 56 članov.
Že od ustanovitve naprej je društvo organizator različnih prireditev, predvsem z vsebinami varovanja kulturne dediščine, ohranjanja običajev in navad. Najbolj odmevna so bila srečanja »Sever, jug, vzhod, zahod«, ki so se ga udeleževali: Budinci, Vinica, Pince in Robidišče. Vsako leto so v drugem kraju prikazovali svojo kulturo in običaje.

Od samega začetka delujejo ljudske pevke , ki nastopajo na domačih in občinskih prireditvah, po Goričkem, v Porabju in Budimpešti. Večkrat so se udeležile območnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki jih organizira JSKD Murska Sobota.

Dve leti so bile vključene v delavnice » Women and youth« ter »Sosed k sosedu«, letos smo partnerji v projektu LAS – Gorička zel.

Folklorna skupina  deluje od ustanovitve, z nekaj vmesnimi premori. Pred 5 leti so se ponovno odločili za vaje in kljub pomanjkanju sredstev za nabavo folklornih noš, zaplesali. Trenutno smo v projektu LAS Moščonka med Moščanci in Budinci, v okviru katerega smo poskrbeli za oblačilni videz folkloristov.

Gledališka skupina  je od leta 1987 večkrat poskrbela za skeče na domačih prireditvah. Zadnjih 5 let smo poleg krajših skečev na oder postavili še 3 igre: Büdinčare se fčijo plejsate, Lajoš na karavle ter Vrnitev Ludwiga. Cilj naših iger je vključiti čim širše število domačinov, od osnovnošolcev do upokojencev. Gre za medgeneracijsko druženje in ustvarjanje. Tako v komediji Lajoš na karavle nastopa 27 ljudi.

S krajšimi skeči se predstavljamo na festivalu Prefrigani zgrebaš v Pečarovcih, kjer smo s strani strokovne komisije leta 2008 prejeli priznanje za najboljšo igralko, leta 2009 priznanje za najboljšo predstavo, leta 2010 pa priznanje za najboljše besedilo festivala.

Zgrablenci na kvadrat je skupina pevcev in godcev ljudskih pesmi, ki deluje od maja 2011. Pojemo in igramo goričke in prekmurske ljudske pesmi, da ne bi na njih pozabili. V tem kratkem času smo opravili kar nekaj nastopov v domači občini, po Goričkem in Prekmurju, v Porabju, na sejmu Agra v Gornji Radgoni, Budimpešti na Madžarskem ter Rankweilu v Avstriji.

KUD Budinci posega tudi na področje turizma. Je upravljavec mednarodne pohodne markirane poti »Pout po dolaj pa bregaj«, ki poteka krožno iz Budincev do Andovec v Porabju na Madžarskem in nazaj ter zajema kulturno in zgodovinsko dediščino obeh krajev. Po tej poti priredimo zimski »Pohod trej kralof na Poute po dolaj pa bregaj« ter letnega »Ob evropski zeleni vezi na Pouti po dolaj pa bregaj«.

Posegamo tudi v etnologijo. Ohranjamo običaj »kvašenje zelja«, ki smo ga prikazali v domači občini, Porabju, v Ljubljani, na svetovnem prvenstvu v oranju v Tešanovci ter letos na sejmu Agra v okviru parade ljudskih običajev. Tam smo tudi prejeli priznanje in nagrado za doseženo 3. mesto.

Ravno tako v domačem kraju ohranjamo običaj postavljanja in podiranja mlaja.

Anketa

Kaj bi spremenili/dodali v cestni javni infrastrukturi v občini?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

08
Dec
2023

Naj iskrice zažarijo

Objavljeno: 30 Nov 2023

Vabljeni na predbožično prireditev s prižigom prazničnih luči. Program: 15:45 – okrasitev …

15
Dec
2023

Srečanje članov DU Šalovci

Objavljeno: 22 Nov 2023

Društvo upokojencev Šalovci pripravlja ob koncu leta srečanje svojih članov. Zbrali se …

17
Dec
2023

Razstava jaslic in prazničnih aranžmajev

Objavljeno: 01 Dec 2023

Vabljeni na 1. razstavo jaslic in prazničnih aranžmajev, ki bo v nedeljo, …

26
Dec
2023

Štefanov pohod

Objavljeno: 01 Dec 2023

Športno društvo Čepinci pripravlja tradicionalni Štefanov pohod. Začel se bo ob 10. …

27
Dec
2023

Gledališka predstava za otroke BOŽIČNA SIMFONIJA

Objavljeno: 01 Dec 2023

Občina Šalovci vabi na gledališko predstavo za otroke BOŽIČNA SIMFONIJA Gledališča KU-KUC. …