PGD Čepinci

Pisalo se je leto 1934, natančneje 7.11.1934, ko se je 20 bodočih članov zbralo na domu GAŠPAR JANEZA, kjer so ustanovili gasilsko društvo. Prisoten je bil tudi župan občine JOSIP JANKO, ki je društvu dal v varstvo dvokolesno ročno brizgalno in nekaj metrov cevi. Izvolili so naslednje vodstvo

PREDSEDNIK – JANEZ GAŠPAR

POVELJNIK – JOSIP KORPIČ

PODPOVELJNIK –  JOSIP ČASAR

TAJNIK – JOŽE JAKIČ                      

BLAGAJNIK- JOSIP KORPIČ

ORODJAR– JOŽEF JAKIČ

TAJNIK POVELJSTVA – ŠTEFAN ČASAR

Izvolili so tudi 5 članski nadzorni odbor, ki ga je vodil JOŽE TRPLAN.

Desetletja so generacije gasilcev iz Čepinec dodajali kamenčke v mozaik gasilske dejavnosti v vasi in okolici. Gasilsko opremo je potrebno vse skozi obnavljati in posodabljati, zato naj vam predstavim nekaj mejnikov PGD Čepinci.

OBDOBJE OD USTANOVITVE DO 1960

Že pred začetkom 2 svetovne vojne so bili  gasilci  aktivni pri  nabavi gasilske opreme , kajti zelo hitro so nabavili  motorno brizgalno. Takoj po vojni leta 1949 so krajani Čepinec med prvimi v nekdanji Jugoslaviji sezidali zadružni dom. Prizidek k zadružnem oz. gasilski dom so zgradili leta 1956. Leta 1961 pa razvili prvi gasilski prapor.

OBDOBJE OD LETA 1961 DO 2000

V obdobju od leta 1961 do leta 1991 se je društvo opremilo z gasilsko sireno leta 1961. leta 1976 se kupila motorna brizgalna Ziegler. Nastala je tudi potreba po gasilskem vozilu zato so leta 1979 kupili gasilski avto TAM.

21. STOLETJE

Po  osamosvojitvi  je bilo najprej razvitje novega gasilskega prapora 1998, leta 2001 pa novo gasilsko vozilo GV1 Mercedes Benz. Najnovejša pridobitev pa je nakup motorne brizgalne Ziegler leta 2018. PGD Čepinci deluje na področju varovanja pred požarom, naravnimi in drugimi nesrečami. V uporabnem stanju vzdržuje gasilske prostore, vozilo, opremo ter skrbi za njihovo varno in primerno hrambo. Sodelujemo z PGD-ji v GZ Šalovci in sosednjimi društvi  v GZ G. Petrovci. Prostovoljno gasilsko društvo Čepinci je 1. kategorije in trenutno šteje 46 članov.

Danes gasilski dom krasi slika sv. Florjana zavetnika gasilcev, v vitrini pa lično urejen gasilski voz naših prednikov z motorno brizgalno iz leta 1940.

Misel za konec: Biti prostovoljni gasilec ni poklic oz. konjiček (hobi) je način življenja.

Vir: Gasilstvo v Pomurju avtor FRANC GOMBOC

Predsednik PGD Čepinci

OŽVALD Izidor

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

31
Avg
2024

Košček sreče

Objavljeno: 30 Maj 2024

Dan judovske kulture, na katerem bo letos osrednji gost fotograf Stojan Kerbler. …