To poletje izberimo zdravo alternativo

Pred nami je »dolgo vroče poletje«, ko bomo zakorakali v počitniške dni, čas zabav, koncertov, druženj, piknikov in nekaj več prostega časa na voljo. Vendar pa je skoraj vsak dogodek v naši kulturi, ki jo velikokrat poimenujemo tudi »mokra kultura«, povezan s pitjem alkohola, ki je velikokrat tvegano in škodljivo. Morda je letošnje poletje lahko dobra priložnost, ko bomo izbrali zdravo alternativo in poletje preživeli na zdrav način.

O porabi alkohola govori registrirana poraba, ki je v Sloveniji visoka in je v letu 2021 znašala 10,62 l čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let. Leto poprej je bila ta številka nižja za skoraj liter čistega alkohola.

Pri tem govorimo samo o registrirani porabi, vsa neregistrirana, ki je predvsem posledica domače pridelave, pa zelo verjetno prejšnjo številko povzdigne vsaj še za petino. Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno. To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač. Na dan zaradi razlogov, ki so neposredno povezani s pitjem alkoholnih pijač, umrejo 3 osebe in vse te smrti bi lahko preprečili.

Poletja se veselimo vsi, še najbolj pa naši mladostniki, za katere velja, naj alkohola ne pijejo. Mladostništvo je obdobje, v katerem se možgani intenzivno razvijajo. Zato mladostniki težje predvidijo tudi posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo. Čim mlajša je oseba, ko začne piti alkohol, tem večja je verjetnost, da bo imela pozneje v življenju težave zaradi alkohola. Toda tudi kljub zakonski prepovedi je alkohol mladim zlahka dostopen. Do alkohola najpogosteje prihajajo pri prijateljih in doma, nimajo pa težav niti pri nakupu v trgovini, bencinski črpalki ali v lokalu. Pitje alkohola jim pomeni način zabave in sprostitve. In ravno temu je namenjen poletni čas.

Velikokrat slišimo o tako imenovanih mericah, enotah alkohola, mejah manj tveganega pitja… Vendar ob navajanju in upoštevanju teh meric naj velja pravilo, da to niso priporočljive meje in veljajo samo za zdrave odrasle. Priporočilo, ki velja, je čim manj ali nič.  Meja manj tveganega pitja za zdrave odrasle moške je 2 merici alkohola na dan, ob priložnosti 5 meric in v tednu ne več kot 14 meric.  Za zdrave odrasle ženske se ta vrednost razpolovi torej: 1 merica na dan, 3 ob priložnostih in 7 na teden (merica  = 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali 0,3 dcl žgane pijače). Vsaj en dan v tednu pa naj bi bili brez alkohola.

Moramo torej poudariti, da je vsako pitje alkohola tvegano. Načeloma velja, da več kot popijemo ob priložnosti, večjemu tveganju izpostavljamo, sebe, svojo družino in druge.

Učinki pitja alkohola so odvisni od različnih dejavnikov, zato je pomembno, da vemo, če že pijemo, koliko lahko popijemo, da ne ogrozimo svojega stanja ali škodujemo sebi in drugim.

Odgovoren odnos do pitja alkohola je naloga celotne družbe. Starši in druge odrasle osebe smo zgled in pomembno vplivamo na odnos, ki ga bodo naši otroci in mladostniki razvili do pitja alkoholnih pijač. Seveda je naše lastno vedenje tisto, ki pušča največji vpliv.

Nacionalni inštitut za javno zdravje preko programa Skupaj za zdravje, ki se izvaja v Centrih za krepitev zdravja in Zdravstveno vzgojnih centrih v Zdravstvenih domovih po Sloveniji nudi podporo vsem, ki se odločijo, da želijo zmanjšati pitje alkohola. Svetovanja so brezplačna in namenjena individualni podpori pri opuščanju tveganega in škodljivega alkohola. S temi svetovanji želimo zaustaviti pot, ki lahko vodi k zasvojenosti in hkrati omogočiti boljše življenje celotni njihovi ožji in širši okolici.

Čez vse leto, ampak zdaj v poletnem času še pogosteje, lahko v medijih zasledimo članke z naslovi: »Pitje piva koristi zdravju«, »10 razlogov zakaj je dobro piti pivo«, »Presenetljive koristi vina«, »Rdeče vino dobro za srce in krvni obtok«,  »Adijo gube: gin tonik je čudežni napoj za mladosten videz« in podobno. Vsi ti miti seveda NE držijo. Tudi recepta za preganjanje mačka v resnici ni, razen da alkohola ne pijemo.  Alkohol ni čudežno zdravilo, je najbolj razširjena dovoljena droga pri nas in skušajmo se držati načela »čim manj ali nič«, kar bo še najbolj koristilo našemu telesnemu zdravju, duševnemu zdravju, ter naši ožji in širši okolici.

Jasmina Črnko Papić, NIJZ OE M. Sobota

 

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki