Svetovni dan preprečevanja samomora
samomor

10. septembra obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar. Samomor predstavlja velik javnozdravstveni problem. Preprečevanje samomorilnega vedenja je naloga celotne družbe. Pri tem so pomembna dejanja vseh nas. Obeležitev svetovnega dneva preprečevanja samomora, letos že drugič zapored poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«.

Pomurje

V Sloveniji lahko opazimo zelo velike razlike v umrljivosti zaradi samomora med posameznimi regijami. V regijah na zahodu države je stopnja samomorilnosti nekoliko nižja kot na vzhodu, a je v Pomurju najnižja med regijami vzhodnega dela države.

Kilometri za življenje

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje je tudi letos v sodelovanju s številnimi organizacijami v regiji pripravila akcijo “Kilometri za življenje”, v sklopu katere se zbirajo prekolesarjeni kilometri. Zbiranje kilometrov poteka znotraj akcije “Prekolesarimo svet”. S to aktivnostjo želimo javnost ozaveščati o problematiki samomora, saj je telesna dejavnost učinkovit dejavnik za izboljšanje duševnega zdravja. Akcija se bo pričela 10.9. 2022 ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora in bo trajala do 10.10.2022, Svetovnega dne duševnega zdravja.

Obeležitev svetovnega dne preprečevanja samomora obeležujemo z rumeno oranžnimi pentljami. V ta namen smo skupaj z Mestno občino Murska Sobota pripravili simbolno akcijo, v okviru katere se bo soboški grad osvetlil v oranžno rumene barve.

Viri pomoči

Problematika samomora je občutljiva tema. O tej temi moramo senzibilno ozaveščati javnost. Osebam, ki doživljajo težave v duševnem zdravju in svojcem, ki se srečajo s samomorom so na voljo različne organizacije tudi v naši regiji (Center za duševno zdravje, center za krepitev zdravja, nevladne organizacije…). Seznanjanje javnosti o dostopnih virih pomoči je ključno. Na ta način se posamezniki opolnomočijo in opremijo z ustreznimi informacijami, ki so jim v pomoč, ko le-to potrebujejo.

Bodimo podporno okolje drug drugemu.

Vir:  NIJZ

Povzela: Judita Sudec, NIJZ OE Murska Sobota

Dokumenti, priloge

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

31
Avg
2024

Košček sreče

Objavljeno: 30 Maj 2024

Dan judovske kulture, na katerem bo letos osrednji gost fotograf Stojan Kerbler. …