Prvi graničarski pohod
hodoš11

V soboto 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju, se je okoli 130 pohodnikov udeležilo prvega graničarskega pohoda od nekdanje karavle Hodoš (sedaj Mladinski center) do nekdanje karavle Čepinci (sedaj nastajajoči muzej graničarstva). Zbrane sta pozdravila organizatorja tega pohoda, župan Občine Hodoš Ludvik Orban, ter župan Občine Šalovci Iztok Fartek. Pot je pohodnike najprej vodila po stezah, ki so jih nekoč vsakodnevno uporabljali graničarji, potem pa tudi po sami mejni črti med Slovenijo in Madžarsko, kot jo izrisujejo mejni kamni. Na mejnem pasu ob gozdni cesti, ki pelje iz Hodoša do madžarskega Szalafö, je bil prvi krajši postanek, kjer so si pohodniki lahko ogledali tudi predstavitev delčka nekdanje železne meje in informacijske table z informacijami o življenju, kot je bilo nekoč ob tej meji. Table in predstavitev železne meje so bili sofinancirani s sredstvi programa Interreg Slovenija – Madžarska, ki sofinancira tudi projekt Mura Raba Tour, v okviru katerega je bil izveden ta pohod. Novo začrtana graničarska pot je pohodnike peljala tudi mimo treh ruševin nekdanjih karavel, ki jih sedaj že večinoma prekriva gozd, v primeru budinske karavle pa je tam urejeno tudi počivališče.

Vreme je bilo ves čas pohoda zelo prijetno, zato tudi ni bilo noben posebnih težav s premagovanjem te približno 14 km dolge gozdne poti, ki so jo pohodniki zmogli v 4 urah. Nekaj udeležencev je med pohodom doživelo tudi bližnje srečanje z jelenjadjo in razen v enem primeru (ko je bilo potrebno poiskati zdravniško pomoč) so na srečo vsi ostali to srečanje preživeli brez posledic, če izvzamemo manjši šok.

Organizatorja sta bila zelo zadovoljna z velikim številom udeležencev, saj bil to prvi pohod te vrste, ki pa bo morda prerasel v tradicionalni vsakoletni dogodek. Veliko pohodnikov je prišlo tudi z drugega brega Mure, zato je bilo med vedrim pogovarjanjem udeležencev moč slišati marsikatero govorico.

Cilj poti je bila sedaj že obnovljena nekdanja karavla v Čepincih, kjer je župan Iztok Fartek na kratko predstavil projekt Mura Raba Tour oziroma vsebine, ki bodo na voljo obiskovalcem v novem muzeju graničarstva. Sledilo je še druženje ob malici, ki je bila za vse udeležence pohoda  brezplačna. (Foto: B. Jandrašič in B. Goršak)

Fotogalerija

hodoš1
hodoš2
hodoš3
hodoš4
hodoš5
hodoš6
hodoš7
hodoš8
hodoš9
hodoš10
hodoš12
hodoš12
hodoš13
hodoš8
hodoš1

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

26
Maj
2024

Vodenje po Poti cvetočih travnikov v Budincih

Objavljeno: 09 Maj 2024

Pot cvetočih travnikov v Budincih obiskovalce popelje med ene od najbolj vrstno …

28
Maj
2024

BREZPLAČNA DELAVNICA ZA DRUŠTVA: IZVAJANJE PRIDOBITNE DEJAVNOSTI – kaj vse je potrebno upoštevati?

Objavljeno: 17 Maj 2024

Končno je tu delavnica o področju, na katerem imate društva največ vprašanj …

30
Maj
2024

Knjižni bazar

Objavljeno: 23 Apr 2024

Vabljeni na knjižni bazar v Domanjševce!