Prvi graničarski pohod
hodoš11

V soboto 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju, se je okoli 130 pohodnikov udeležilo prvega graničarskega pohoda od nekdanje karavle Hodoš (sedaj Mladinski center) do nekdanje karavle Čepinci (sedaj nastajajoči muzej graničarstva). Zbrane sta pozdravila organizatorja tega pohoda, župan Občine Hodoš Ludvik Orban, ter župan Občine Šalovci Iztok Fartek. Pot je pohodnike najprej vodila po stezah, ki so jih nekoč vsakodnevno uporabljali graničarji, potem pa tudi po sami mejni črti med Slovenijo in Madžarsko, kot jo izrisujejo mejni kamni. Na mejnem pasu ob gozdni cesti, ki pelje iz Hodoša do madžarskega Szalafö, je bil prvi krajši postanek, kjer so si pohodniki lahko ogledali tudi predstavitev delčka nekdanje železne meje in informacijske table z informacijami o življenju, kot je bilo nekoč ob tej meji. Table in predstavitev železne meje so bili sofinancirani s sredstvi programa Interreg Slovenija – Madžarska, ki sofinancira tudi projekt Mura Raba Tour, v okviru katerega je bil izveden ta pohod. Novo začrtana graničarska pot je pohodnike peljala tudi mimo treh ruševin nekdanjih karavel, ki jih sedaj že večinoma prekriva gozd, v primeru budinske karavle pa je tam urejeno tudi počivališče.

Vreme je bilo ves čas pohoda zelo prijetno, zato tudi ni bilo noben posebnih težav s premagovanjem te približno 14 km dolge gozdne poti, ki so jo pohodniki zmogli v 4 urah. Nekaj udeležencev je med pohodom doživelo tudi bližnje srečanje z jelenjadjo in razen v enem primeru (ko je bilo potrebno poiskati zdravniško pomoč) so na srečo vsi ostali to srečanje preživeli brez posledic, če izvzamemo manjši šok.

Organizatorja sta bila zelo zadovoljna z velikim številom udeležencev, saj bil to prvi pohod te vrste, ki pa bo morda prerasel v tradicionalni vsakoletni dogodek. Veliko pohodnikov je prišlo tudi z drugega brega Mure, zato je bilo med vedrim pogovarjanjem udeležencev moč slišati marsikatero govorico.

Cilj poti je bila sedaj že obnovljena nekdanja karavla v Čepincih, kjer je župan Iztok Fartek na kratko predstavil projekt Mura Raba Tour oziroma vsebine, ki bodo na voljo obiskovalcem v novem muzeju graničarstva. Sledilo je še druženje ob malici, ki je bila za vse udeležence pohoda  brezplačna. (Foto: B. Jandrašič in B. Goršak)

Fotogalerija

hodoš1
hodoš2
hodoš3
hodoš4
hodoš5
hodoš6
hodoš7
hodoš8
hodoš9
hodoš10
hodoš12
hodoš12
hodoš13
hodoš8
hodoš1

Anketa

Kaj bi spremenili/dodali v cestni javni infrastrukturi v občini?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

08
Dec
2023

Naj iskrice zažarijo

Objavljeno: 30 Nov 2023

Vabljeni na predbožično prireditev s prižigom prazničnih luči. Program: 15:45 – okrasitev …

15
Dec
2023

Srečanje članov DU Šalovci

Objavljeno: 22 Nov 2023

Društvo upokojencev Šalovci pripravlja ob koncu leta srečanje svojih članov. Zbrali se …

17
Dec
2023

Razstava jaslic in prazničnih aranžmajev

Objavljeno: 01 Dec 2023

Vabljeni na 1. razstavo jaslic in prazničnih aranžmajev, ki bo v nedeljo, …

26
Dec
2023

Štefanov pohod

Objavljeno: 01 Dec 2023

Športno društvo Čepinci pripravlja tradicionalni Štefanov pohod. Začel se bo ob 10. …

27
Dec
2023

Gledališka predstava za otroke BOŽIČNA SIMFONIJA

Objavljeno: 01 Dec 2023

Občina Šalovci vabi na gledališko predstavo za otroke BOŽIČNA SIMFONIJA Gledališča KU-KUC. …