Pomladne novice Društva za zaščito živali Pomurja

ŽIVAL SE POSVOJI, NE KUPI

S tem, ko žival kupimo, podpiramo proizvodnjo živali. Nikoli ne kupujte čistokrvnih pasemskih živali brez papirjev, saj s tem podpirate ilegalno in kruto industrijo mladičev, predvsem pasjih (»puppy farm«)!

Veliko je živali, ki iščejo dom – v zavetiščih in prek društev za zaščito živali. Te živali so imele to nesrečo v življenju, da so pristale pri neodgovornih skrbnikih. Včasih pa je življenje večje od nas in lahko skrbnik umre, zboli ali se znajde v drugačni, neprijetni situaciji.  Ko žival posvojite, ji rešite življenje in za to vam bo vedno hvaležna.

Mogoče bo na začetku nekaj časa nezaupljiva,  a živali se hitro prilagodijo, če jim le namenite nekaj pozornosti. Njihovo vedenje bo vedno odsev tega, kako se počutijo.

Zavedati se moramo, da živali niso potrošni material, ampak živa bitja, ki smo jih udomačili. Naša odgovornost je, da za njih poskrbimo.

ŽIVALI SPREJMITE V SVOJ DOM, SAMO ČE JI LAHKO NUDITE:

 • Prostor à toplo in varno zavetje, brez boksov in verig (ki so z novim zakonom tudi prepovedane!)
 • Voda in hrana à briketi, konzerve, nezačinjena kuhana hrana; ne mleka, sladkarij – čokolade!
 • Nega à spomladi zaživijo zajedavci: uporabite ovratnice, ampule, ter preprečite bolhe, klope in gliste
 • Veterinar po potrebi à žival stane. Ste pripravljeni kriti veterinarske stroške, ko je to potrebno?
 • Čas à najbolj pomembno za žival je, da se z njo ukvarjamo – rabijo vzgojo, pozornost in ljubezen

 

DRUŽBA, MOTIVACIJA IN PROBLEM

Starejši ljudje so pogosto osamljeni in njihova edina družba so živali. Dokazano je, da živali dobrodejno vplivajo na psihofizično počutje starejših. Skrb za žival predstavlja starejšemu obveznost in to ga »prisili«, da ostaja »mlad« – odgovoren, aktiven in motiviran.

Živali delujejo tudi terapevtsko. Božanje mačke in poslušanje njenega predenja znižujeta krvni tlak in pomirjata, interakcija s psom pa blaži demenco in niža holesterol. Zaradi pozitivnih učinkov imajo nekateri domovi za starejše tudi živali, v drugih pa imajo organizirane redne obiske, predvsem terapevtskih psov.

Pri tem pa moramo biti tudi  previdni. Če je žival za skrbnika prezahtevna ali premočna lahko pride do poškodb pri starostniku ali pa do zanemarjanja živali (npr. pes brez izpustov). Zelo dobrodošlo je, če starejši posvojijo starejšo žival – tako imajo isti tempo.

Vsekakor podpiramo in priporočamo, da imajo starejši ljudje ob sebi žival. Ob tem pa bi radi opozorili, da se srečujemo z vedno več primeri, da so živali, ki ostanejo po skrbnikovem odhodu v dom starejših (ali celo smrti), prepuščene same sebi. Večkrat starejši zavlačujejo z nujnim odhodom v bolnišnico, ker nimajo kam dati živali. Zato je zelo pomembno, da ima žival zagotovljeno nadaljnjo bivališče.

KORISTNE INFORMACIJE

NAJDENA ŽIVAL?

Obrnite se na zavetišče za živali (v Pomurju Mala hiša) ali najbližjo veterinarsko postajo:  najditelj živali mora prijaviti v roku 24 ur. Sporočite lokalnemu društvu za zaščito živali, da obvestijo svoje sledilce.

POGREŠATE  ŽIVAL?

 • pokličete v najbližje zavetišče in veterinarske postaje,
 • oddate oglase na lokalne radijske postaje, časopise, družabna omrežja (javite tudi na našo FB stran, da objavo delimo naprej),
 • naredite letake s fotografijo in opisom živali in jih polepite na območju, kjer je pogrešana,
 • če pogrešate mačko, pomislite kam ste šli nazadnje z avtomobilom in ali je bil kdo pri vas, mogoče se je skrila pod pokrov motorja. Veliko mačk se na tako odpelje v neznano okolje.

VIDIMO MUČENJE ŽIVALI?

Mučenje in zanemarjanje živali sta kaznivi dejanji in vsak občan je mučenje živali po zakonu dolžan prijaviti. Žival v stiski si sama ne more pomagati, njeno življenje ali trpljenje je odvisno od nas.

Pristojnosti ukrepanja ima inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, krajše UVHVVR (prej VURS), zato je najbolje, da se obrnete direktno na njih. V naši regiji:

OU MURSKA SOBOTA, Kocljeva 10, 9000 MURSKA SOBOTA

Kontakt: (02) 521 43 40, e-naslov: OUMurskaSobota.UVHVVR@gov.si

 

DO KONCA MARCA ŠE TRAJA AKCIJA STERILIZACIJ IN KASTRACIJ

Akcija poteka na vseh veterinarskih postajah v Pomurju, ter tudi v Moškanjcih in Ormožu. Veterinarske postaje v tem času nudijo 20 % popust na ceno storitve. Kupon dobite na veterinarski postaji. Predhodno se naročite.

Sterilizacija in kastracija psa ali mačke sta pomembni za zdravje živali, pozitivno vplivata na vedenje živali, predvsem pa preprečujeta nepotrebno trpljenje. Prednosti:

 • Ni več problema kam z mladiči – ZA VSE ŽIVALI NI DOVOLJ DOMOV
 • Prepreči ali zmanjša se tveganje za bolezni (rak, spolno prenosljive bolezni)
 • Manj potepanja in pobegov, manj povoženih živali
 • Bolj umirjeni in vodljivi, lažji za vzgojo, manj markiranja in drugih nezaželenih vedenj
 • Mačke še zmeraj lovijo miši

V Društvu za zaščito živali smo vam pripravljeni pomagati – pokličite 070 879 212 ali 040 736 313

 • Če se vaše mačke ne pustijo prijeti, pomagamo z živolovkami.
 • Če nimate kletke za prevoz mačke, si jo sposodite, lahko pokličete tudi nas. Mačk nikoli ne vozite prosto v avtomobilu, četudi je mačka v domačem okolju zelo umirjena. Pse imejte na povodcih.
 • Če vam strošek sterilizacije/kastracije predstavlja preveliko finančno breme, nas pokličite in skupaj bomo našli rešitev.

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

31
Avg
2024

Košček sreče

Objavljeno: 30 Maj 2024

Dan judovske kulture, na katerem bo letos osrednji gost fotograf Stojan Kerbler. …