Madžarska narodna samoupravna skupnost

V Občini Šalovci poleg Slovencev živijo tudi pripadniki madžarske narodne skupnosti, in sicer v vasi Domanjševci/Domonkosfa, ki je edina dvojezična vas v občini. Ta kraj ne nosi le jezikovne zapuščine, ampak tudi bogato dediščino in sožitje med dvema kulturama, ki se prelivata skozi vsakdanje življenje.

Madžarska skupnost ima sedež na Domanjševski domačiji. Domačija družine Kalamar, zgrajena leta 1931, je danes preurejena v etnografsko hišo. V njej so prvo razstavo odprli leta 2012. V glavnem poslopju in pomožnih zgradbah etnografske hiše se lahko obiskovalci seznanijo, kako so nekoč kuhali žganje, čistili in sušili bučna semena, pekli kruh, spoznajo različne vrste žit, pokukajo v skrivnostni svet pletenja cekarjev ter čevljarske in mizarske delavnice. Dvorišče za etnografsko hišo nudi pristno prizorišče za največjo prireditev na prostem v Domanjševcih, kjer prikažejo tradicionalni način žetve in mlačve.

Na Domanjševski domačiji je tudi možnost najema prostorov in nočitve. Obiskovalci lahko prenočijo v dvoposteljnih sobah (3 sobe) in apartmaju za 8 oseb. Na voljo so jim tudi skupni prostori – jedilnica in kuhinja.

Kontakt:

 

Fotogalerija

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

31
Avg
2024

Košček sreče

Objavljeno: 30 Maj 2024

Dan judovske kulture, na katerem bo letos osrednji gost fotograf Stojan Kerbler. …