Nosečnost brez alkohola: prvo darilo staršev svojemu otroku
alkohol

9. september je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah pitja alkohola med nosečnostjo, tako imenovani dan FAS (fetalnega alkoholnega sindroma). Ta dan je namenjen ozaveščanju javnosti o škodljivosti alkohola v času nosečnosti, v času načrtovanja nosečnosti in v času dojenja.

Izpostavljenost otroka alkoholu pred rojstvom je lahko vzrok za različne nepravilnosti v razvoju in primanjkljaje, ki otroka potem spremljajo celotno življenje. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom imajo lahko učne težave, motnje v telesnem razvoju in različne vedenjske motnje. Vse to lahko vodi v prikrajšanost na različnih področjih življenja vse od izobraževanja, zaposlitve, samostojnosti, duševnega zdravja, različnih tveganih vedenj…

Posamezniki s fetalnim alkoholnim sindromom so zelo raznolika skupina. Motnje in prikrajšanosti so različnih oblik in intenzivnosti, pri nekaterih so prisotne, pri drugih ne.

Leto 2022 je leto mladih, zato letos poudarek dajemo razmišljanju mladih o alkoholu in nosečnosti. Zavedanje, da pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, pred zanositvijo in med nosečnostjo lahko škodi zdravju in dobrobiti potomcev, je še zlasti pomembno med mladimi, saj bodo nekoč verjetno postali starši. Mladi nam sporočajo, da se vsekakor strinjajo, da pitje alkoholnih pijač med nosečnostjo predstavlja problem. Zavedajo se tega, da ko mama zaužije alkohol, ga zaužije tudi nerojeni otrok, kar mu seveda škoduje. In ne samo njemu, tudi mamici, nosečnici, saj vpliva na njeno zdravje in varnost.

Zato mladi sporočajo, da se pred zanositvijo in v času nosečnosti mamice izogibajo alkoholnih pijač. Postavijo otroka na prvo mesto in razmislijo o prihodnosti. Vsekakor pa je nujno, da ob tem ne podležejo pritiskom in vplivu okolice.

Način življenja obeh staršev v obdobju pred in okoli spočetja ter med nosečnostjo pomembno vpliva na otrokovo zdravje skozi celo življenje.

Zagotovo vemo, da v obdobju nosečnosti ne poznamo varne količine alkohola niti varne alkoholne pijače.  Pitje kakršne koli alkoholne pijače ne glede na vrsto pijače, predvsem med nosečnostjo in v času dojenja, je skrajno tvegano. Seveda tudi v času načrtovanja nosečnosti, saj bodoče mamice včasih prve 4 – 6 tednov niti še ne vedo za svojo nosečnost. Otrok je v maternici prek popkovnice povezan z mamo in zato zaužije vse, kar poje in popije mamica.

Pitje večjih količin alkohola med nosečnostjo je znan dejavnik tveganja za številne neugodne izide: spontani splavi, mrtvorojenost, zastoj rasti v maternici, nizka porodna teža in nenadna smrt dojenčka. Tveganje za nekatere neugodne izide poveča že izpostavljenost majhnim količinam alkohola.

Torej ni varne alkoholne pijače, ni varne količine in ni varnega obdobja. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj otroka vse od časa zorenja jajčeca in semenčice do rojstva.

Nosečnost brez alkohola je najboljša in najučinkovitejša zaščita še nerojenih otrok pred izpostavljenostjo alkoholu. Zato se škodi, ki jo povzroča pitje alkohola lahko popolnoma izognemo, če se pitju alkohola v tem občutljivem obdobju popolnoma, torej 100% odpovemo.

Nosečnicam in doječim materam velja nasvet, naj takoj prenehajo s pitjem alkohola. Če same ne zmorejo naj se obrnejo na strokovno pomoč: izbranega zdravnika, ginekologa ali porodničarja, pediatra, socialnega delavca v CSD,… Vire pomoči ob težavah z alkoholom pa lahko najdejo tudi na spletnih straneh NIJZ (www.nijz.si), strani projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (www.sopa.si) ali na spletni strani INFOMOSA (www.infomosa.si).

Darilo staršem otroku, ki pred rojstvom ni bil izpostavljen alkoholu je zdrav telesni in duševni razvoj. Odgovornost pa ni le na strani bodoče mamice, ampak so tu tudi očka, stari starši, prijatelji in vsa njena ožja in širša okolica. Zato moramo vsi skupaj podpirati bodoče starše pri tem.

 

Po www.nijz.si povzela  Jasmina Črnko Papić

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki