Gasilska društva in GZ Šalovci

Gasilstvo ima v občini bogato in dolgo, sedaj že več kot 100-letno tradicijo. Njegovi začetki segajo v leto 1910, ko je bilo v Domanjševcih ustanovljeno prvo gasilsko društvo na območju današnje občine. Nekaj let po prvi svetovni vojni, leta 1924, je bilo ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo v Šalovcih, leta 1927 v Markovcih in Velikih Dolencih, leta 1933 pa  v Budincih in  Čepincih, leta 1935 pa še v Malih Dolencih, ki so takrat bili še samostojno naselje.

Posebno pozornost so društva namenjala zastavam in praporom, saj ima razvitje gasilskega prapora za vsako društvo izjemen simbolični pomen: pomeni potrditev in širše družbeno priznanje njihovega delovanja. Tudi prevzemi nove tehnične opreme so svojevrstni družbeni dogodki.

Čeprav se je v današnjem času družbena vloga gasilstva spremenila, pa gasilska društva še vedno sooblikujejo družabno življenje v svojih krajih. Vsa gasilka društva so tehnično in strokovno usposobljena, skrbijo za strokovno usposabljanje in vključevanje mladih v gasilske vrste ter se udeležujejo gasilskih tekmovanj. Vendar se tudi pri gasilstvu čutijo posledice negativnih demografskih gibanj na našem območju, ki redčijo njihove vrste.

PREDSTAVITEV GASILSKE ZVEZE ŠALOVCI

Na začetku vas prav lepo pozdravljam ob prebiranju te strani, kjer se v nekaj vrsticah predstavlja Gasilska zveza Šalovci.

Gasilska zveza Šalovci je bila ustanovljena leta 1999 z namenom združevanja prostovoljnih gasilskih društev v Občini Šalovci v neko skupno celoto. Gasilska zveza Šalovci predstavlja po eni strani neko nadrejeno organizacijo društvom, ki so včlanjeni v Zvezo, po drugi strani pa prevzema dogovorjene skupne naloge in izvajanje nalog, ki so predpisane z zakonom o gasilstvu ter s pravili gasilske službe prostovoljnih gasilcev. V Gasilsko zvezo Šalovci so vključena vsa Prostovoljna gasilska društva v Občini Šalovci, in sicer Budinci, Čepinci, Dolenci, Domanjševci, Markovci in Šalovci.

Cilji delovanja Gasilske zveze Šalovci so:

  • zagotavljati organiziranost, strokovno usposobljenost in usklajen razvoj članov PGD za učinkovito požarno varnost v občini,
  • zagotavljati opremljenost gasilskih enot, v skladu s predpisanimi merili,
  • povezovanje med člani PGD in občani na območju, na katerem deluje Gasilska zveza Šalovci,
  • zagotavljati ohranjanje zgodovine gasilstva, gasilskih vrednost in tradicije, spoštovanje osebnosti članov, dobrih medsebojnih odnosov kot pomembne vrednote društvenega življenja,
  • opravljati naloge gasilstva kot dejavnosti, ki je v javnem interesu in je humanitarne narave.

V Gasilski zvezi pa se tudi trudimo, da organiziramo raznorazna usposabljanja za naše operativne gasilce, bodisi za karierno napredovanje po činih, bodisi za raznorazna specialna izobraževanja. Vsako leto v programu dela predvidimo veliko aktivnosti, ki jih izvajamo skozi celotno leto.

V mesecu maju zdaj že tradicionalno obeležimo v markovski župniji Florijanovo nedeljo, ki je naš zavetnik slovenskih gasilcev. Florijanovo nedeljo se udeležilo poleg naših gasilcev iz Gasilske zveze Šalovci, še gasilci iz Gasilske zveze Gornji Petrovci in Hodoš, ter gasilci prijatelji iz sosednje Madžarske in sosednje Avstrije. Vsako leto se nas zbere preko 100 gasilcev in tako do zadnjega napolnimo markovsko cerkev.

V mesecu maju in juniju ponavadi opravimo preglede društev in tekmovanje gasilske zveze Šalovci. Zadnje čase se tekmovanja poleg članskih enot udeležujejo tudi članice s svojo desetino ter vedno več je desetin naših najmlajših – pionirjev in pionirk ter mladincev in mladink, kar nas v Gasilski zvezi Šalovci zelo veseli, da društva razmišljajo tudi o tem, da na mladih svet stoji.

V mesecu juliju smo v letu 2019 izvedli 1. tabor gasilske mladine, kateri je bil zelo lepo obiskan. Na taboru smo predstavili predvsem delo in poklic prostovoljnega gasilca ter se ob lepem vremenu zabavali v raznoraznih igrah. Tabor je bil izpeljan na zelo visokem nivoju in zadovoljstvo otrok je bilo brezmejno. Tabor bomo izvajali vsako leto.

Mesec oktober je mesec požarne varnosti, ki ga gasilci iz gasilske zveze Šalovci izkoristimo za operativno vajo na nivoju Gasilske zveze Šalovci, na kateri preverimo usposobljenost naših operativnih članov, kakor tudi gasilske opreme in gasilskih vozil. V mesecu oktobru pa bolj intenzivno sodelujemo tudi z Osnovno šolo Šalovci, kjer obiščemo otroke ter za njih organiziramo tudi likovni natečaj. Najboljše slike, ki jih učenci in učenke narišejo, pa so potem predstavljene na gasilskem koledarju Gasilske zveze Šalovci.

V zimskih in jesenskih mesecih pa predvsem skupaj z sosednjima Gasilskima zvezama Gornji Petrovci in Hodoš organiziramo tečaje in tako usposabljamo mlade gasilce, kakor tudi starejše, da pridobijo čim višje čine v gasilskih organizaciji. Kajti naše mnenje je, da samo usposobljen in izobražen gasilec se lahko enakovredno spopada s požarom oziroma drugimi naravnimi ali tehničnimi nesrečami.

Na koncu vas lepo pozdravljam z gasilskim pozdravom ”NA POMOČ”

Uroš Gašpar, predsednik GZ Šalovci

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

31
Avg
2024

Košček sreče

Objavljeno: 30 Maj 2024

Dan judovske kulture, na katerem bo letos osrednji gost fotograf Stojan Kerbler. …