»Koline, koline, koline so pri nas!«
IMG 9791

Madžarska narodna samoupravna skupnost Občine Šalovci in Občina Šalovci sta zadnjo soboto v februarju pripravila tradicionalne koline na Domanjševski domačiji. Namen tega kulturno-gastronomskega dogodka, ki so ga v Občini Šalovci organizirali prvič, je, da se ljudje znova povežejo in družijo ob dobri hrani. Vreme na zadnjo februarsko soboto je bilo res zimsko, prve delavce, ki so zaklali svinjo, so zjutraj pričakale nizke temperature in dež, vendar se je čez dan zjasnilo, dogodek pa je privabil številne obiskovalce od blizu in daleč. Koline so izvedli na tradicionalen način, tako kot so to nekoč v naših krajih počeli naši predniki. To pomeni, da so zaklano svinjo osmodili z valjanjem v goreči slami, pri tem pa so pekli tudi svinjske kože, kar je kulinarična posebnost kolin na Goričkem. Obiskovalci, ki so spremljali koline od ranega jutra, so tako imeli priložnost videti celoten postopek tradicionalnih kolin. Prav tako so organizatorji kolin pripravili raznovrstne zimske jedi iz svinjine. Manjkala ni niti pečena kri oziroma »krf«, kot pravimo na Goričkem. Med pripravljenimi jedmi, ki so jih lahko pokušali obiskovalci, so bile poleg krvi še krvavice, pečenice in prosene klobase, pečenka, kuhane kosti, pečena rebra, bujta repa, pražena jetra in seveda prava kostna juha. Gospodinje iz vasi se spekle še veliko pogač in peciva, kar na pravih kolinah seveda ne sme manjkati. Poleg vseh dobrot pa ni manjkalo tudi kaj »krepkega za na zob«.

Fotogalerija

IMG 9787
IMG 9788
IMG 9789
IMG 9792

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki