Izberite organizacije in jim namenite 1% dohodnine – sporočilo RSNOP
dohodnina

Ste že izbrali organizacije, ki jim lahko namenite 1% dohodnine za leto 2022? Če ne, storite to do 31. decembra 2021 in pomagajte nevladnim organizacijam pri njihovem delovanju. Koga boste podprli – gasilce, humanitarce, okoljevarstvenike, kulturnike, turistična društva, … je vaša izbira. Nevladne organizacije so upravičene do donacije v višini 1% odmerjene dohodnine. Mnogim organizacijam je ta vir dohodka ključnega pomena za njihovo delovanje, vas pa čisto nič ne stane. Če dohodnine ne namenite nikomur, ostane v državnem proračunu.

Izberete lahko največ deset organizacij, ki jim želite nameniti del dohodnine, pri čemer seštevek vseh ne sme presegati 1 % dohodnine. Posameznemu upravičencu lahko tako namenijo najmanj 0,1 %, lahko pa tudi 0,2 %, 0,3 % itd. Tako lahko npr. 10 organizacijam donirate 0,1%, lahko pa 1 organizaciji namenite celoten delež v višini 1%.

Regijsko stičišče nevladnih organizacij Pomurja je posodobilo seznam upravičenih nevladnih organizacij po pomurskih občinah TUKAJ, ki jim lahko namenite svoj del dohodnine.

V Občini Šalovci lahko namenite del dohodnine naslednjim društvom oz. organizacijam:

IME OZ. NAZIV DAVČNA ŠTEVILKA
GASILSKA ZVEZA ŠALOVCI 79424805
PROSTOVOLJNO GASILKO DRUŠTVO BUDINCI 41950062
PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO DOLENCI 13464884
PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MARKOVCI V PREKMURJU 12197386
PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO ŠALOVCI 24156574

Seznam upravičenk za celotno Slovenijo najdete tukaj.

Kaj morate storiti?

Davčni zavezanci lahko oddajo vlogo oziroma zahtevek za Namenitev dela dohodnine za donacije na naslednje načine:

1. Elektronsko prek portala eDavki. Na portalu je treba poiskati vlogo Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (Doh-Don). V vlogi je treba vpisati naziv organizacije, njeno davčno številko in višino odstotka, ki ga namenjate (0,1, %, 0,2 % … 1%). Če boste izbrali organizacijo, ki je ni na veljavnem seznamu, vam bo program oddajo vloge zavrnil.

2. Po pošti ali osebno v nabiralnik na krajevno pristojnem Finančnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. V tem primeru mora biti vloga lastnoročno podpisana.

Zahtevo najdete tukaj. 

Če še ne veste komu podariti svoj del dohodnine, vam izbor na preprost način omogoča CNVOSova aplikacija enprocent* , kjer lahko organizacije izbirate po nazivu, davčni številki, poštni številki ali po področju. Aplikacija vas vodi skozi celoten postopek, na koncu pa vam ustvari pdf dokument, ki si ga lahko natisnete in ga pošljete ali oddate na:

Finančni urad Murska Sobota
Slomškova ulica 1

9001 Murska Sobota

Pozor! FURS bo za določitev zneska donacij iz dohodnine za leto 2022 upošteval vse veljavne zahteve, ki jih bo prejel do 31. decembra 2021 – če torej pošiljate po pošti, bodite pozorni, da zahteva pride pravočasno. Sicer lahko zahtevo oddate / spreminjate kadar koli med letom. Če jo oddate po 1.1.2023 bo vaša zahteva veljala za odmero dohodnine za leto 2023.

Če ste v preteklosti že izpolnili vlogo za namenitev dohodnine, ni treba izpolniti nove vloge, razen če želite nameniti dohodnino drugim organizacijam.

*Aplikacija 1%  vam omogoča:

  • da kot posameznik donirate izbranim organizacijam in si natisnete obrazec;
  • da si kot organizacija upravičenka pripravite gradnik za donacijo za svojo spletno stran;
  • da kot nevladna organizacija pridobite informacije o tem, kako pridobiti status v javnem interesu in se uvrstiti na seznam upravičenk do dela donacije.

Potrebujete pomoč?

podpora@lrf-pomurje.si

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

21
Apr
2024

Pohod Krajinskega parka Goričko ob svetovnem dnevu Zemlje

Objavljeno: 11 Apr 2024

Nedelja, 21. april 2024, 10.00, zbiranje 9.30–10.00 Začetek pohoda bo v središču vasi (nasproti …

26
Apr
2024

Slovenska bakla v Šalovcih

Objavljeno: 29 Mar 2024

»Slovenska olimpijska bakla« bo med aprilom in julijem obiskala vse slovenske občine, …