EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2023 – VARČNE POTI

Občina Šalovci tudi letos sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti. Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad. Letos pod sloganom: Varčne poti.

V Občini Šalovci bomo izvedli več aktivnosti.

Mobilnost starejših se bo promovirala skozi delavnice in predavanja o pomenu zdravega načina življenja in zdrave mobilnost, za katero mora biti skrb nenehna. Na to temo bomo pripravili dve predavanji, ki bosta nadgrajeni še z delavnicama, oboje pa bodo izvajali strokovnjaki za zdrav način življenja oziroma trajnostne mobilnosti. Pri tem bomo sodelovali s Centrom za krepitev zdravja Murska Sobota, Inštitutom Emonicum iz Ljubljane, območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Socialno kmetijo Korenika Šalovci. Predavanja in delavnice se bodo odvijale v Turistično-nastanitvenem centru Peterloug v Markovcih. Pri tej aktivnosti bo poudarek na ohranjanju mobilnosti pri starejših skozi hojo, pešačenje in kolesarjenje, poudarek pa bomo letos dali tudi spodbujanju uporabe javnega prevoza med starejšimi. Za starejše bomo pripravili izlet z vlakom v sosednjo občino, kjer nas bo počakal turistični vlakec, s katerim se bomo odpeljali do Hodoškega jezera, tam opravili kratek pohod z malico, vlakec pa nas bo odpeljal na izhodiščno točko. Starejšim bomo v sodelovanju z izvajalcema javnih prevozov – Avtobusnim prometom Murska Sobota in Slovenskimi železnicami predstavili tudi postopek pridobitve kartice za brezplačne prevoze, dobili pa bodo tudi vozne rede. Udeležencem aktivnosti bodo predstavljeni tudi pripomočki za večjo mobilnost (e-kolesa) in alternativne oblike mobilnosti, kot je že uveljavljen občinski program Prevoz na klic. Vabljeni bodo predvsem starejši, poleg njih pa tudi ostali občani in občanke, ki si želijo spremeniti svoje navade v zvezi z mobilnostjo in se pridružiti ukrepom, ki promovirajo zdrav življenjski slog.

Otroke in učence bomo za aktivno pot v vrtec ali šolo spodbujali že od začetka novega šolskega leta v septembru 2023 s projektoma Beli zajček in Kokoška Rozi. Na obeh šolah – POŠ Domanjševci in OŠ Šalovci smo se z ravnateljicama dogovorili, da bomo z omenjenima mobilnostnima akcijama začeli s prvim šolskim dnem. Razredniki, učitelji in vzgojitelji bodo svoje učence in starše nagovarjali in spodbujali, da prihajajo v šolo s kolesom, peš ali z javnim prevozom. Akciji Beli zajček in Kokoška Rozi bomo strnili v prava dva tedna v septembru, na koncu pa učence nagradili z gledališko predstavo “ČRTEK V MESTU” na temo trajnostne mobilnosti, alternativnih oblik prevoza in varnosti v prometu. Gre za predstavo gledališča Ku-Kuc, ki je njihova letošnja uspešnica, ki jo največ igrajo po vrtcih in šolah in je odlično sprejeta s strani majhne in velike publike. Na obeh osnovnih šolah bomo organizirali tudi Dan mobilnosti, ko bomo povabili v goste tudi policiste, ki bodo mlade poučili, kako ravnati v prometu, in znanega športnika iz lokalnega okolja, ki bo mlade skozi šport spodbujal k zdravemu načinu življenja. Aktivnost bo vključevala tudi spretnostno vožnjo s kolesom ter druge igre, skozi katere bodo mladi spoznavali pomen zdrave mobilnosti. Sodelavci NIJZ bodo učencem na primeren način pokazali nekaj gibalnih vaj in jih podučili o zdravi prehrani. Za otroke in učence bomo ta dan pripravili tudi zdrave prigrizke. K aktivnemu prihodu v šolo iz domov bomo spodbujali tudi zaposlene na šoli in jim z nakupom kolesa omogočili alternativno obliko mobilnosti.

Aktivnost izmenjevalnice in popravljalnice koles bo izvedena na otvoritvenem dnevu ETM. Občankam in občanom ter obiskovalcem bo zagotovljeno, da bodo lahko na sejmu rabljenih koles izmenjali kolesa, na voljo bodo imeli preizkus različnih vrst koles s strokovno razlago in svetovanjem, omogočen pa bo tudi servis koles, ki ga bodo izvajali usposobljeni serviserji oziroma zunanji izvajalci. Na ta način se bodo občanke in občani seznanili z možnostjo popravljalnice koles, ki bo trajno omogočena v Centru Volčin tudi po zaključenem ETM, poudarjen pa bo pomen uporabe kolesa za zdrav življenjski slog in zdravo mobilnost.

Pri Spodbujanju trajnostne mobilnosti bomo izpostavili hojo, kolesarjenje in javni prevoz. Hojo bomo promovirali na dan državnosti, ko pripravljamo pohod ob meji in po obronkih vasi Čepinci, v sklopu te aktivnosti bo na otvoritvenem dogodku v tednu ETM izvedeno tudi predavanje s strani pristojne policijske postaje o varnosti v prometu z vidika kolesarjev in kolesarska tura za različne zahtevnosti. Javni prevoz bomo promovirali z objavami na spletni strani občine, kjer bomo izvedli tudi anketo o urejenosti javne infrastrukture.

Predviden nakup trajnega sredstva: V okviru aktivnosti bodo nabavljena 4 (štiri) cestna kolesa, ki bodo nameščena pri turističnih in javnih površinah (v TNC Peterloug v Markovcih, pri Centru Volčin v Šalovcih in pri Osnovni šoli Šalovci). Kolesa bodo namenjena za trajno širšo uporabo za občanke in občane ter za zaposlene v javnih ustanovah. Z brezplačno izposojo kolesa bomo spodbujali k večji zdravi mobilnosti.

Program aktivnosti je v prilogi.

Več informacij je dostopnih na:

#trajnostnamobilnost

#evropskitedenmobilnosti

#samo1planet

#care4climate

#sptm

Dokumenti, priloge

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

26
Maj
2024

Vodenje po Poti cvetočih travnikov v Budincih

Objavljeno: 09 Maj 2024

Pot cvetočih travnikov v Budincih obiskovalce popelje med ene od najbolj vrstno …

28
Maj
2024

BREZPLAČNA DELAVNICA ZA DRUŠTVA: IZVAJANJE PRIDOBITNE DEJAVNOSTI – kaj vse je potrebno upoštevati?

Objavljeno: 17 Maj 2024

Končno je tu delavnica o področju, na katerem imate društva največ vprašanj …

30
Maj
2024

Knjižni bazar

Objavljeno: 23 Apr 2024

Vabljeni na knjižni bazar v Domanjševce!

02
Jun
2024

90-letnica PGD Čepinci

Objavljeno: 20 Maj 2024

Prostovoljno gasilsko društvo Čepinci vas vabi na slavnostno prireditev ob praznovanju 90-letnice …

07
Jun
2024

Večer pod zvezdami

Objavljeno: 21 Maj 2024

Vljudno vabljeni na prvi Večer pod zvezdami, ki bo v petek, 7. …