Pohod in župnijske koline v Markovcih
Slika1

Župnija Markovci organizira tradicionalne župnijske koline. Letos prvič pripravljajo na ta dan tudi pohod. Začel se bo ob 9:00 izpred župnišča v Markovcih. Pohodniki bodo šli v smeri Čepinec proti graničarskemu muzeju, ki si ga bodo pohodniki lahko ogledali, nato pa bodo nadaljevali pot do razglednega stolpa na Verici na Madžarskem. Od tam jih bo pot vodila skozi gozd in po obronkih vasi nazaj na župnišče. Tam se bodo ob 12:00 začel kulinarični del župnijskih kolin.

Idejo zanje je župnik Dejan Horvat dobil pred leti, ko so moški v Čepincih imeli kuharski tečaj. Začetna ideja je bila, da bi kupili eno svinjo in bi v okviru kuharskega tečaja priredili koline. Skuhali so bujto repo, kislo zelje, klobase, pečenko … Nato so si rekli, da kruha ne bodo pekli in so za to zadolžili ženske. In tako so dejansko nastale župnijske koline.

Vrata na župnijske koline so odprta vsem. Tudi koline so nastale z enega razloga, torej ohranjaje tradicije in da v hiši ostane nekaj mesa za velikonočni zajtrk. Pride pa tudi veliko ljudi od drugod in faranom ta dogodek kar nekaj pomeni. Na kolinah bodo postregli s prekmurskimi dobrotami, značilnimi za koline.

Vabljeni!


Trajanje dogodka:

Začetek: 21/01/2023
Zaključek: 21/01/2023
Ura dogodka: 9:00

Kraj dogodka: Župnišče Markovci

Organizator: Župnija Markovci

Spletna stran dogodka / organizatorja:

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

31
Avg
2024

Košček sreče

Objavljeno: 30 Maj 2024

Dan judovske kulture, na katerem bo letos osrednji gost fotograf Stojan Kerbler. …