19. občinski praznik: “Občina, v kateri radi živimo in delamo”

V Občini Šalovci smo v soboto, 12. avgusta praznovali 19. praznik občine. Osrednja slovesnost je bila v poslovni coni v Šalovcih. Na proslavi s kulturnim programom so nastopili otroci vrtca Šalovci, učenci OŠ Šalovci, ljudski pevci KUD Petöfi Sandor Domanjševci in vokalna skupina Aeternum. Zbrane je uvodoma pozdravil župan Iztok Fartek, ki je izpostavil ključne naložbe in naloge, ki jih je uresničila občina v zadnjem mandatu, predstavil pa je tudi ideje in načrte za naprej. Slavnostni govornik ob občinskem prazniku je bil minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.

Na slovesnosti smo podelili tudi občinska priznanja.

Priznanje Občine Šalovci je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Budinci – za 90 let delovanja na področju gasilstva.
Prostovoljno gasilsko društvo Budinci je eno izmed šestih gasilskih društev in najmanjše gasilsko društvo v Gasilski zvezi Šalovci, ki že vrsto let uspešno in preventivno deluje na območju svojega delovanja in varuje imetje vaščanov in vaščank Budinec kakor tudi širše na območju Občine Šalovci. Kljub svoji majhnosti izpolnjuje vse naloge in obveznosti zaščite in reševanja na svojem območju delovanja, zato prejmejo priznanje Občine Šalovci.

Priznanje Občine Šalovci je prejel tudi Andrej Žido – za osvojeni bronasti medalji v kronometru in klasični dirki na evropskih igrah transplantiranih in dializnih bolnikov v Oxfordu.
Andrej Žido iz Markovec se je dolgo let boril z zahrbtno boleznijo, s presaditvijo jeter pa se je zanj začelo novo življenje. Andrej je po transplantaciji spoznal ljubezen do kolesarjenja. Sedaj osvaja na kolesarskih maratonih medalje in postavlja svoje osebne rekorde. Tako je na lanskih Evropskih igrah za transplantacijo in dializo v Oxfordu dosegel dve 3. mesti v kolesarjenju. Da bi svojo izkušnjo preživetja po presaditvi delil s širšo javnostjo, je aktiven član Slovenskega društva Transplant, sodeloval je tudi v vseslovenski fotografski razstavi Moja brazgotina, moje življenje.

Priznanje župana Občine Šalovci sta prejeli:
Sanja Časar – za odličen uspeh na poklicni maturi, ker je bila zlata maturantka.
Sanja Časar je obiskovala Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota, zrelostni izpit – maturo pa je opravila z odliko. Po zasluženih počitnicah bo šolanje nadaljevala na Alma Mater Europea, smer zdravstvena nega. Sanja se v želji pomagati ljudem zaveda potreb po kvalitetnem kadru v zdravstvu, zato ima cilj delati v domačem okolju. Za njen že dosežen uspeh ji župan daje priznanje.

Metka Lajnšček – za vsestransko podporo razvoju čezmejnih odnosov.
Metka Lajnšček je pred nekaj dnevi končala svoj štiriletni mandat generalne konzulke v Monoštru. Po dveh mandatih, pred Monoštrom je bila namestnica veleposlanika na slovenskem veleposlaništvu v Budimpešti, je začela delati v sektorju za sosednje države in čezmejno sodelovanje na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. V času, ki ga je preživela na Madžarskem, si je prizadevala za razvoj slovenske skupnosti v Porabju, pri tem pa je dajala poseben poudarek povezavam z občinami in organizacijami ob meji v matični domovini. Tudi po njeni zaslugi so postale vezi med organizacijami in ljudmi na obeh straneh meje pristne in trajne. Občina Šalovci se je pod njenim pokroviteljstvom uspešno vključevala v čezmejno sodelovanje, za kar ji župan daje priznanje.

Zbrane so po osrednji slovesnosti in pogostitvi zabavali še moška vokalna skupina Aeternum in Tanja Žagar s skupino.

Fotogalerija

Anketa

Bi obiskovali tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov v središču Šalovec?

View Results

Loading ... Loading ...

Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki